Verslag Apeldoorn – DEZ Laren

Op 2 oktober onze eerste thuiswedstrijd tegen Laren dat de eerste wedstrijd ruim had gewonnen van Hoogeveen 3. De denktank, die Apeldoorn een goed resultaat moet gaan opleveren draaide overuren. Uiteindelijk komt de coach met een tactische opstelling: scoren op de borden 5,6,7 en 8 (ongeveer 6 á 7 punten) en kijken wat we nog aanvullend op de borden 1 t/m 4 halen. Doel is om minimaal 8 punten te halen.

Om dit te realiseren werden er enkele aanpassingen doorgevoerd, met de volgende opstelling:
Hans Luchies op 1, Fred op 2, Adrie op 3, Willem op 4, Jan op 5, Dick op 6, Hans van Hal op 7 en Erik op 8.
Zal de ‘coup’ met snel druk zetten en scoren om zo de tegenstander achter de feiten te laten aanlopen, lukken?

De opstelling van Laren komt ongeveer overeen wat we hadden verwacht. Nadat onze voorzitter Albert de dammers uit Laren heeft verwelkomd, gaat de strijd op de acht borden van start. Erik op bord 8 heeft zijn tegenstander Herman Beuzel al snel in een lange vleugelopsluiting en deze resulteert al snel in een damzet met winst.

Hans van Hal krijgt op bord 7 na 23 zetten grip op de stand van zijn tegenstander Gerrit Roeterdink. Dit levert een kettingstelling op. Gerrit offert nog wel een schijf, maar na iets meer dan 2 uur dammen staat het 4-0 voor Apeldoorn. Het tactische plan werkt tot nu toe prima.

Betekent dat Laren nu meer risico moet nemen om deze achterstand in te lopen. Op de borden ziet alles er goed  voor ons uit. Willem van Starkenburg speelt een sterke partij tegen Danny Dix. Nadat Danny op de 17e zet een kansrijke voortzetting mist (40-35 i.p.v. 49-44), gaat de stand ‘lopen’ bij Willem. De voorpost op 24 wordt stevig onder vuur genomen en Willem haalt er een gelijkwaardige remise uit. Stand 5-1.

Dick Beking speelt een goede positionele partij tegen Johan Beltman. Beltman verdedigt zich taai en maakt pas op zet 52 de definitieve foutzet (30-24). Hierna slaat Dick gelijk toe en de 3 om 3 is gewonnen.

Ja, en toen was de stand 7-1. De ‘coup’ was ondanks dat er nog vier partijen aan de gang waren al vrijwel geslaagd. In het derde/vierde speeluur wordt het altijd spannend. Onoplettendheid, vermoeidheid, er is weinig voor nodig om een goede stand om te laten slaan. Hans Luchies op bord 1 blijft echter onverstoorbaar. Tegenstander Tonny Roeterdink mist op de 39e zet in een klassieke stand de meest kansrijke voortzetting (11-17 i.p.v. 3-8). Hierna wikkelt Hans de stand via een wederzijdse doorbraak af naar een gelijkwaardige remise. Stand 8-2.
Hiermee was ons doel al gehaald, 8 punten.

Fred aan bord 2 maakt een foutje op de 51e zet. In plaats van 16-21 met de tussenloop 19-23, offert hij een tweede schijf om naar dam te kunnen doorlopen. Tom ziet in tijdnood de weg naar winst over het hoofd en coach Fred recht nog even de rug en maakt remise en tevens het winnende punt voor Apeldoorn. We staan nu met 9-3 voor. Wat een fantastisch resultaat!

Adrie aan bord 3 kampt tegen Hein van Dee de hele partij met een lastige overvolle lange vleugel, hij weet dit toch op te lossen. Sterker, op de 41e zet kan hij een dam nemen, die levert niet meer dan remise op en op de 45e zet mist hij een goede winstkans, via een offer en achterlopen. Het eindresultaat is uiteindelijk remise. Hiermee komen we op 10-4.

Helaas gaat de laatste partij van Jan tegen Alfred van Lenthe verloren. Jan dacht in het middenspel voordeel te halen. Dit viel echter tegen toen Jan de verkeerde voortzetting koos en de partij kantelde met schijf, en uiteindelijk partijverlies.
Eindstand 10-6!!
Wie had dit vooraf gedacht? Zelfs bij de coach moest dit resultaat nog even bezinken. We staan nu samen met Kampen en Wapenveld bovenaan. Dit zijn ook onze volgende tegenstanders. Het denkwerk achter de schermen is voor de volgende wedstrijd al weer gestart! Kijken of we weer onze tegenstander kunnen verrassen en een mooi resultaat kunnen neerzetten.

Ter info: in toernooibase staan bij diverse partijen wat fragmenten.

2 gedachten over “Verslag Apeldoorn – DEZ Laren”

  1. Hans een mooi en nuchter verslag van een overwinning die we van tevoren niet verwacht hadden. Goed teamwerk van spelers en coaches.

    PS Begint onze clubavond in het vervolg om 18.45 uur?

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.