Ruime winst op Noorden 2

Koninklijke Nederlandse DambondAfgelopen zaterdag 29 oktober speelde Damclub Apeldoorn (DCA) de 4e ronde tegen Noorden 2.

DCA had wat recht te zetten na de nederlaag van twee weken geleden. Daarbij is bij winst het behoud in de 1e klasse A vrijwel zeker. We hadden een zo sterk mogelijk team op de been gebracht en de volgende opstelling bedacht:

1. Jan Lammers
  2. Gerard
  3. Fred van Amersfoort
  4. Frans de Jonge
  5. Marco Veneboer
  6. Hans van Hal
  7. Willem
  8. Dick Beking

Hiermee moest het toch mogelijk zijn om Noorden 2 een ‘pootje te lichten’. Noorden 2 kwam met de spelers die we hadden verwacht. Door afmeldingen kwamen ze slechts met zeven spelers waardoor Dick aan bord 8 een eenvoudige overwinning had.

Om 12.00 uur deed Michel het openingswoord en werden de klokken in werking gesteld. Het was duidelijk dat Noorden 2 ondanks een 2-0 achterstand de huid duur zou verkopen. Na een kleine drie uur spelen begon het voor Apeldoorn te ‘lopen’.

De tegenstander van Jan zag in het middenspel schijfwinst of dam over het hoofd zag. Zijn voordelige stand ‘verwaterde’. Toen hij op zet 52 ook nog de remise-voortzetting miste (9-13 of 9-14 in plaats van 15-20), kwam hij in een overmachtseindspel terecht en gaf op.

Hans verkreeg een vanuit de opening een mooie aanvalsstand. Zijn tegenstander brak deze wel af, hij kon niet voorkomen dat hij met randschijven kwam te zitten en weinig schijven in het centrum. Op zet 40 deed hij een foutzet waarna er een damcombinatie (zetje van Weiss) volgde. Dit was voldoende om de partij in winst om te zetten. Hiermee hadden we een droomstart van 6-0.

Willem had een degelijke gelijkwaardige partij. Hij gaf zijn tegenstander geen kans om voordeel te behalen en remise was het resultaat.

Frans had een klassieke partij waarin het evenwicht niet werd verbroken. Met een eindstand van vier zwarte schijven op een rij werd tot remise besloten. Zo hadden we al 8 punten .

Fred speelde ook een enigszins klassieke partij, maar dan op zijn ‘Freds’. Eerst ging hij vrijwillig in een opsluiting en vervolgens werd ook nog het kerkhofveld bezet. Nadat de opsluiting was uitgeruild, had zijn tegenstander op zet 34 met de simpele ruil (13-18) groot voordeel kunnen verkrijgen. Schijf 28 komt dan onder ‘vuur’ te liggen. Fred had echter een ‘lokkertje’ in de stand aangebracht en zijn tegenstander dacht een goede doorbraak naar veld 44 te nemen. Dit viel echter tegen toen er een tegencombinatie naar veld 9 volgde. Na nog wat tegenspartelen kon Fred 2 punten bijschrijven. De winst op Noorden 2 was hiermee ook binnen, want de stand was 10-2.

Gerard had een half open klassieke partij. Deze werd op zet 28 verbroken. In de opbouwfase daarna ging het mis bij Gerard. Op zet 33 was 14-20 nodig in plaats van 13-18 om veld 25 te controleren. Nu verkreeg wit de controle over veld 25 en hield de gehele lange vleugel van Gerard in bedwang. Toen Gerard zich al min of meer met een nederlaag had verzoend, nam zijn tegenstander een doorbraak. Hierbij maakte hij een vergissing met als resultaat dat Gerard alsnog de 2 punten kon incasseren.

Marco had een goede positionele partij en hij had de partij mooi kunnen winnen. Helaas koos hij de verkeerde variant waardoor zijn tegenstander met remise wegkwam.

Eindresultaat 13-3 voor Apeldoorn. Hiermee staan we voorlopig op een mooie gedeelde derde plaats.

Plaats een reactie