Mooie winst Apeldoorn op Huizum 2

Koninklijke Nederlandse DambondDamclub Apeldoorn heeft een mooie en nuttige winst geboekt in de tweede competitie­wedstrijd tegen Huizum 2. Op toernooibase heb ik bij een aantal partijen een fragment toegevoegd.

De dag begon slecht omdat Dick zich ziek moest melden. In no time hadden we in Albert een vervanger gevonden zodat we met een 8-tal konden aantreden.

Huizum 2 kwam met 7 dammers, zodat we gelijk met 2-0 voor kwamen te staan. Willem had dus geen partij. Er was deze zaterdag ook een senioren promotie­dag in Apeldoorn. Willem heeft Michel geholpen om het dammen in Apeldoorn te promoten.

De wedstrijd:

Na de onverwachte 2-0 voorsprong, kwam DCA ook op 4-0. Hans van Hal had een halve hek partij en na een fout van de tegenstander volgde een omknelling met doorbraak. Even hiervoor had Hans wel schijfwinst verzuimd. De doorbraak werd nog wel door een schijfoffer gestopt, het eindspel was verloren.

DCA ging door en kwam op 6-0. Frans wist zijn tegenstander te verleiden tot een foutieve terugruil. Er volgde een doorbraak die alleen met schijfverlies kon worden voorkomen. Frans voerde het eindspel bekwaam tot winst.

En DCA wist van geen ophouden want ook Jan Lammers won zijn partij. Soms moet je geduld hebben, want zijn tegenstander maakte pas op zet 56 de definitieve fout. Via een slim offer en dam halen won Jan. Stand 8-0 voor DCA.

Het werd nog erger voor Huizum 2 want ook Erik wist zijn partij te winnen. Na een lastig middenspel, kwam er een open stand. Erik nam de belangrijke velden in en kon met een schijf­offer doorbreken met een gewonnen eindspel. Zijn tegenstander vergat de klok en moest in een nederlaag berusten. Zo was het 10-0.

Nog drie partijen te gaan. Hans Luchies had een zware partij. Zijn tegenstander miste in het middenspel een kansrijke voortzetting en nam daarna een doorbraak voor twee schijven. Toen ging de kampioen van de C-klasse er nog eens goed voor zitten en bekwaam voerde hij de stand naar remise. Hiermee was het 11-1.

Marco had ook een leuke partij met licht voordeel. Dit was helaas ontoereikend om echt winstkansen te krijgen. Ook deze partij werd remise. Stand 12-2

Ten slotte de beurt aan Albert. Hij speelde een klassieke partij, waarin hij jammerlijk in het middenspel een winnende damzet over het hoofd zag. Daarna had de partij naar remise moeten gaan ondanks dat het er gevaarlijk uitzag voor Albert. Op zet 62 overzag zijn tegenstander de winst en wist Albert de remisehaven te bereiken. Eindstand 13-3.

Plaats een reactie