Apeldoorn pakt punt tegen Borne!

Koninklijke Nederlandse DambondOp 12 november was de 5e ronde van de bonds­competitie. We gingen het opnemen tegen Borne, een sterk team. Vooraf was al goed nagedacht over onze opstelling om tot een mooi resultaat te komen. Onze tegen­stander had ook de opstelling danig aangepast, zodat ons tactische plan in duigen viel. Alleen bord 8 was volgens verwachting.

Zaterdagochtend begon al met een tegenvaller, want Albert moest zich afmelden. Na wat app- en belwerk hadden we toch acht man bij elkaar. Michel ging zijn opwachting maken in de 1e klasse A. We gingen van start met de volgende opstelling:

  1. Hans van Hal
  2. Adrie Koedoot
  3. Hans Luchies
  4. Michel van Proosdij
  5. Marco Veneboer
  6. Dick Beking
  7. Fred van Amersfoort
  8. Jan Lammers

Er kwamen mooie en vooral spannende partijen op het bord. Nadat alle ‘damrook’ was opgetrokken stond er een mooie 8-8 op het scorebord. Met dit zwaarbevochten punt staan we nu op een gedeelde 4e plaats met 6 uit 5.

Hoe ging dit in zijn werk:

Aan bord 8 won Jan zijn partij van Jan Koerselman. In een klassieke stand liet zijn tegenstander op zet 35 een 2 om 2 toe met doorbraakkansen. Dit leverde uiteindelijk schijf en partijwinst op.

Michel aan bord 4 had wellicht last van wat plankenkoorts. Hij verloor twee schijven via een openingszetje. Hij hield het nog lang vol om het zijn tegenstander (Nico Rosink) zo moeilijk mogelijk te maken. Maar met twee schijven achter tegen een speler met een zo’n hoge rating, daar is geen kruid tegen opgewassen en Michel moest in een nederlaag berusten.

Hans v. Hal zat aan bord 1 tegen de Anton Jurg. Deze speelt snel en op zetjes. Nadat de klassieke stand was verbroken, wilde Anton in de aanval op de korte vleugel van Hans. Dit werd netjes in de kiem gesmoord en na 46 zetten werden de punten gedeeld. Met een 3-3 op het bord was alles nog mogelijk voor ons.

Dick op bord 6 speelde weer op zijn ‘Bekings’. Degelijk zonder rare fratsen. Hij kreeg een mooie centrumstand tegen Michiel Hagreis, echter te weinig voordeel om er meer dan een punt uit te halen. Remise derhalve.

De spanning bij de laatste 4 partijen was bijna voelbaar. Vooral aan bord 5 waar Marco met wit een mooie partij speelde tegen Matthijs van Hofwegen. Nadat Marco op zet 23 met 28-22 verderging, werd het een partij van ‘erop of eronder’. Zijn tegenstander miste op zet 31 een afwikkeling die hem de winst kon opleveren. Hierna ging het bergafwaarts met zwart en Marco pakte de 2 punten. Toen stond het 6-4 en hadden we kans op een overwinning.

Hans Luchies zat aan bord 3 tegen Frank Eektimmerman. Hans speelde weer een ‘beer’ van een partij. Hij liet zich opsluiten, terwijl hij zich ook op zet 18 probleemloos op veld 24 had kunnen nestelen. Een opsluiting spelen is toch wat lastiger en complexer. In de fase van zet 30-40 speelde Hans het tactisch zeer slim. Nadat hij op zet 40 de ‘escape room’ gebruikte om de opsluiting op te heffen, ontstond er een gelijkwaardig eindspel. Dit werd door Hans netjes naar de remisehaven geloodst. 7-5 met nog twee partijen te gaan.

Adrie speelde een degelijke partij tegen Roelof Jan de Haan. Toen Roelof Jan vanaf zet 40 een ongelukkige opstelling op zijn lange vleugel had moeten innemen (blokje 31, 32, 27, 37), waren de kansen zowaar aan Adrie. Hij zag helaas de winstgang niet. Toch een hele mooie remise van Adrie en daarmee was het 8-6 en kwam alles aan op de laatste partij.

Fred speelde aan bord 7 tegen Gertjan Kolsté en had op papier de zwaarste tegenstander. Fred speelde de omsingeling. Dit verliep op zich prima. In de fase tussen zet 20-30 toch een paar mindere zetten (bijv. de opstelling 29,34 had tijdig verbroken kunnen worden) waardoor Gertjan in het voordeel kwam. Op de 51e zet miste Fred helaas de kans om naar remise te komen. Zijn tegenstander ging er met de punten vandoor en de eindstand was 8-8.

 

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.